Rots en Wattes?

Wie mij volgt via facebook heeft het waarschijnlijk al een paar keer voorbij zien komen: Rots en Watertraining. Sommige mensen kennen het al, anderen hebben er wel eens van gehoord en weer anderen vragen zich af waar ik het toch steeds over heb. Daarom dit blog, dat geheel in teken zal staan van Rots en Water in een notendop met als doel jullie (verder) te informeren en hopelijk te laten delen in mijn enthousiasme.

Wat is Rots en Water?

Rots en water is een psychofysieke methode om sociale competenties te trainen en te ontwikkelen. Dat wil zeggen: je leert lichamelijk stevig staan, waardoor je ook stevig wordt op mentaal  en sociaal gebied. Op deze manier bouw je aan zelfreflectie, zelfbeheersing en zelfvertrouwen en vanuit deze fundamenten werk je weer aan veiligheid, assertiviteit, communicatie, zelfbewustzijn en zelfontwikkeling. Dit doe je allemaal om een stevig eigen ‘huis’ te bouwen waardoor je beter om kunt gaan met conflicthantering, zelfverdediging en het aangaan en onderhouden van relaties.

Kinderen leren door middel van verschillende oefeningen zich onfhankelijk op te kunnen stellen en eigen keuzes te maken (Rots) maar ook om met anderen samen te werken, te spelen en te leven (Water). Afhankelijk van elke situatie leren de kinderen voor een Rots- of Waterhouding te kiezen.
Het programma is dus zeer fysiek en wordt ondersteund door middel van korte groepsgesprekken, waarin ruimte is voor zelfreflectie en het maken van korte opdrachten.

Waarom ben ik zo enthousiast?

Ik werd getipt door mijn zus die een artikel zag over Rots en Water in de Flow. Ik werd gelijk enthousiast en besloot me op te geven voor de basistraining van 3 dagen om zelf trainer te kunnen worden. Drie intensieve maar vooral ontzettend leuke dagen die ieder bestonden uit 1,5 uur theorie en ongeveer 6 uur praktijk in de gymzaal. Het sloot zo mooi aan bij mijn passie toneel en de wens om kinderen en jongeren sterker in hun schoenen te laten staan. Ik besloot ook de 2-daagse specialisatie Basisschool Schoolbreed te doen en door het weer zelf even te mogen ervaren wist ik het helemaal zeker: ik wil Rots en Watertrainingen gaan geven! De fysieke invalshoek van waaruit wordt gestart om vervolgens mentale en sociale vaardigheden te verwerven klopt gewoon voor mij. Spelenderwijs, wat natuurlijk ook helemaal aansluit bij toneel, ontdekken de kinderen de wereld en ontwikkelen ze zelfbewustzijn en zelfvertrouwen, vertrouwen in de ander en sociale vaardigheden. Ik wens het ieder kind toe. En eigenlijk ook iedere volwassene…:)

Meer weten over Rots en Water? Bekijk dan ook de documentaire op www.rotsenwater.nl.

 

Ervaringen delen? Heel graag! Of vragen en/of opmerkingen? Plaats je reactie hieronder!